Vepřové maso s kořením achiote

Suroviny:
  • 300 g vepřové plece
  • 4 menší kukuřičné tortilly
  • 1/2 balíčku čerstvého sýra (typu lučina)
  • 1 pomeranč
  • 3 lžíce pasty achiote
  • 2 lžíce nálevu z papriček jalapeños
  • 1 červená cibule
  • 1/2 svazku koriandru
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžičky kuliček černého pepře
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Recept

Vepřové maso s kořením achiote

Použité techniky

  • EASY FLIP: nepřímý žár
  • VÍKO: zavřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: gril nechte zhruba 5 minut předehřát na střední výkon se zavřeným víkem
  • VHODNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ: SADA NÁŘADÍ STARTER

PŘÍPRAVA

Nejprve připravte marinádu na maso – do misky dejte pastu achiote, lžíci olivového oleje, šťávu z poloviny pomeranče, bobkové listy, kuličky černého pepře a promíchejte. Vepřovou plec nakrájejte na slabší plátky a nechte je marinovat v připravené směsi alespoň 30 minut. Ideálně můžete nechat marinovat přes noc.

Příprava marinády na cibuli – cibuli oloupejte, překrojte ji napůl, nakrájejte na tenké plátky (případně ji můžete nastrouhat) a dejte do misky. Přidejte k ní půl lžičky soli, pár kapek šťávy z pomeranče, nálev z papriček jalapeños, nadrobno nasekaný koriandr, vše důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň 30 minut.

GRILOVÁNÍ

Rozpalte gril a potřete mřížku olejem, aby se na ni grilované suroviny nelepily. Plátky masa okapejte od marinády, aby se na grilu nepálila, vložte je na rozpálený gril a opékejte cca 5 minut z každé strany. Tortilly postříkejte vodou, vložte je na gril k masu, nechte je krátce zahřát a odložte je zabalené do utěrky.

Na talíř servírujte dvě tortilly přes sebe (nerozmočí se marinádou), přidejte na plátky nakrájené grilované maso, marinovanou cibuli, posypte nadrobeným čerstvým sýrem a podávejte.

VÍTE, ŽE..

Pasta achiote se vyrábí ze semínek annatto, Aztékové ji používali místo šafránu. Má výraznou ovocnou chuť a překvapivě není vůbec ostrá nebo pikantní. Používá se též jako barvivo, dobarvuje se jí sýr čedar, kterému propůjčuje oranžovou barvu. Proto při práci s pastou achiote postupujte opatrně, obarví vše. :-)

Pravé kukuřičné tortilly mají šedavou barvu, jsou vyrobené z modré, čistě přírodní bezlepkové mouky, která se dováží z Mexika.


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily