Hamburger s dresinkem z whisky

Suroviny:
  • 2 housky na hamburger
  • 350 g mletého masa
  • 50 g sýra čedar
  • 1/4 ledového salátu
  • 1/4 červené cibule
  • 2 nakládané okurky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

NA DRESINK:

  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička chipotle tabasca
  • 1 lžička bourbonu

Recept

Hamburger s dresinkem z whisky

Použité techniky

  • EASY FLIP: nepřímý žár
  • VÍKO: zavřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: gril nechte zhruba 5 minut předehřát na střední výkon se zavřeným víkem
  • VHODNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ: LIS NA BURGERY

Nejprve dejte rozpálit gril na 250 °C. Mleté maso osolte, opepřete, přidejte lžíci olivového oleje a promíchejte. Ze směsi vytvořte dva karbanátky a vložte je do rozpáleného grilu. K vytvarování masa můžete použít lis na burgery, díky kterému budou burgery nejen skvěle chutnat ale i vypadat.

Příprava dresinku – do misky dejte kečup, hořčici, majonézu, worcesterskou omáčku, omáčku chipotle tabasco, bourbon a vše pečlivě promíchejte.

Připravte si ostatní suroviny. Čedar nastrouhejte na hrubém struhadle, nakládané okurky a ledový nakrájejte na plátky, cibuli očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Zkontrolujte maso a případně ho otočte, opečenou stranu posypte seshora strouhaným čedarem. Do grilu dejte na závěr na chvíli opéct překrojené hamburgerové housky.

Opečené housky vyndejte a obě vnitřní strany pomažte dresinkem. Pokrájený ledový salát dejte do misky a smíchejte ho se zbytkem dresinku. Zkontrolujte maso, případně ho vyndejte a nechte odpočívat na talířku. Na spodní část bulek dejte trochu ledového salátu s dresinkem, pak grilované maso, plátky okurky, červenou cibuli a zase trochu salátu. Burger přiklopte, trochu zmáčkněte a můžete podávat.

TIP

Pokud budete mlít maso doma, odstraňte z něj nejprve důkladně blány, nakrájejte ho na kousky a pak melte nahrubo, přibližně na 5 mm, burger se tak během přípravy nerozpadne. Na hamburger použijte maso ideálně s 20 % obsahu tuku, bude šťavnatější a hezky se spojí. Maso na hamburger tvarujte do výšky 1,5–2 cm a před opékáním udělejte doprostřed druhou stranou vařečky malý důlek – maso se nevyboulí a rovnoměrně se propeče.

Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily