Tříkrálový koláč

Suroviny:
  • 750 g mouky
  • 100 g cukru
  • špetku soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 120 g másla
  • 300 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 vejce a jeden žloutek na potření
  • 100 g rozinek
  • 1 sušená fazole

Recept

Tříkrálový koláč

Použité techniky

  • EASY FLIP: nepřímý žár
  • VÍKO: zavřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: cca 5 minut na střední žár se zavřeným víkem
  • VHODNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ: PERFOROVANÝ PLECH

PŘÍPRAVA

Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalejeme vlažně teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom do mouky přidáme sůl, citrónovou kůru, vajíčka, rozpuštěné máslo a rozinky a vypracujeme měkké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Těsto si rozdělte na 18 kusů (9 ks na jeden koláč) a připravte z nich bochánky tak, že jeden, který přijde doprostřed, udělejte největší a zbylých 8 menších stejně velkých dejte kolem něj dokola. Do jednoho z nich nezapomeňte schovat královskou fazoli. ;-)
Koláč tvarujte rovnou na pečícím papírem vyloženém plechu, pak ho zakryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny odpočinout. Poté jej potřete žloutkem a dejte péct. Tříkrálový koláč pečte dozlatova v předehřátém grilu na 220 °C po dobu 40 až 45 minut. Pokud máte rádi sladší variantu, posypte ho na závěr ještě moučkovým cukrem.

VÍTE, ŽE..

Tříkrálový koláč se jí 6. ledna právě na Svátek Tří Králů a to především ve Švýcarsku, Francii, Anglii a Španělsku. Toto tradiční jídlo se regionálně hodně liší, ale společné mají to, že se do něj schovává buď sušená fazole, mince či jiný drobný předmět a ten, kdo jej v koláči najde, se stává na jeden den králem. Hodně štěstí! :-)

Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily