Grilovaný losos s lilkem a salátem

Suroviny:
  • 1 steak z lososa
  • ½ lilku
  • ½ citronu
  • 2 hrsti salátu mix
  • 3 snítky tymiánu
  • olivový olej
  • maldonská sůl na ozdobu
  • sůl
  • pepř

Recept

Grilovaný losos s lilkem a salátem

Použité techniky

  • EASY FLIP: nepřímý žár
  • VÍKO: zavřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: cca 5 minut na střední žár se zavřeným víkem
  • VHODNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ: GRILOVACÍ OBRACEČKA

PŘÍPRAVA LOSOSA

Nejprve dejte rozpálit gril na 350 °C. Lososa osolte, opepřete, posypte otrhanými lístky tymiánu a potřete olivovým olejem. Lilek omyjte, nakrájejte ho na kolečka, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem z obou stran.

Do rozpáleného grilu dejte kolečka lilku a doprostřed lososa kůží dolů. Grilujte pár minut a zkontrolujte maso – uvnitř by mělo zůstat narůžovělé. Z druhé strany už ho negrilujte, rovnou vyndejte na prkénko a nechte dojít. Lilek obraťte a dejte opéci z druhé strany na pár minut.

PŘÍPRAVA SALÁTU

Příprava salátu – do misky dejte salát mix, osolte, opepřete, zakápněte dvěma lžícemi olivového oleje, šťávou z poloviny citronu a promíchejte.

SERVÍROVANÍ

Lilek servírujte na talíř, na něj dejte plátky lososa, zakápněte šťávou z citronu, osolte maldonskou solí, navrch přidejte hrst salátu a můžete podávat.

TIP

Lilek je ideální nechat před přípravou pokrmu „vypotit", tedy zbavit přebytečné vody. Uděláte to tak, že jeho plátky posypete z obou stran solí a necháte chvíli odpočívat. Plátky se orosí, a vy tak můžete přebytečnou tekutinu i sůl setřít papírovou utěrkou. Tato příprava je důležitá, protože bez ní lilek díky své houbovité struktuře nasává všechny tekutiny – včetně oleje. Odstraněním přebytečné vody se jeho struktura poruší, nebude nasávat tuk a krásně se opeče.

Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily