Jak připravit gril na novou sezónu

Recept

Jak připravit gril na novou sezónu

Na začátku je čistý gril!


Grilovací sezona se rozjíždí na plné obrátky, nejvyšší čas uvést gril po zimním spánku do perfektní kondice. Zaneřáděný gril se totiž dozajista negativně podepíše na výsledné chuti a vůni pokrmu, bez ohledu na to, jak kvalitní suroviny použijete.

Příprava grilu na grilovací sezonu


Po zimě je dobré pečlivě zkontrolovat součásti grilu, které přijdou do kontaktu s potravinami, zda nejsou zrezlé. Nezapomeňte utáhnout šrouby, víko, kolečka a všechny pohyblivé díly!
Zvenku gril otřete vodou s jarem, pak jej na pár minut rozpalte na maximum, nechte malinko vychladnout a nakonec ještě teplý uvnitř odmastěte správným čističem (např. účinnou pěnou OUTDOORCHEF BBQ CLEANER) a na mřížku použijte kartáč.
Ovšem pozor abyste si gril v dobrém úmyslu nepoškrábali – kartáč musí mít štětiny vhodné na konkrétní materiál. K manipulaci s horkými částmi grilu se vyplatí použít bezpečnostní kožené rukavice, ty od OUTDOORCHEFu mají na vnitřní straně speciální žáruvzdornou vrstvu a díky prodlouženému rukávu chrání i zápěstí a část předloktí.
Až bude váš gril opět bez poskvrnky, dopřejte mu ochranu proti přímému slunci, dešti, všudypřítomnému prachu a pylu. Značka OUTDOORCHEF nabízí ke každému modelu přesně padnoucí potah vyrobený z odolného voduodpudivého polyesteru.
U plynových grilů je důležitá revize připojení lahve, zda jsou v pořádku závity a hadice. A jak odhalit případný únik plynu? Jednoduchým mýdlovým testem: V misce smíchejte tekuté mýdlo s vodou v poměru 1:1, na grilu otočte ovládacím knoflíkem do polohy 0, otevřete přívod plynu na plynové lahvi, potřete mýdlovou vodou všechny části vedoucí plyn, a pokud se nikde netvoří bubliny, je vše v pořádku. Postup najdete také ve videu

Průběžná údržba grilu není žádná věda


Rozhodně není nutné každé grilování završit zevrubným čištěním grilu. Stačí gril nahrubo očistit, dokud je ještě teplý, protože zbytky jídel půjdou z mřížky nebo z grilovacího tálu odstranit mnohem snáz než za studena.
K mechanickému očištění se budou hodit ocelové nebo mosazné kartáče. Mosazný kartáč SILVY má snadno vyměnitelnou hlavici s velkou hustotou mosazných štětin a navíc ještě kovovou škrabku k odstranění nečistot z drátů mřížky.
Olej usazený na mřížce vůbec neřešte, v důsledku je dobrou ochranou proti korozi. Pokud ovšem grilujete opravdu často a vydatně, párkrát za sezonu si váš gril generální úklid zaslouží.
Účinnými pomocníky jsou zdravotně nezávadné čisticí přípravky s certifikací pro tyto účely, jako je OUTDOORCHEF BBQ CLEANER, který použijte na grilovací mřížku a další plochy přicházející do styku s jídlem.

Mřížky z keramického smaltu, litiny nebo nerezu?


Pokud po zimě zjistíte, že váš gril už dosloužil a ani jarní očista mu nepomůže, pořiďte si gril nový. Důležité je už při výběru grilu myslet na to, aby použité materiály a konstrukční řešení usnadňovaly čištění.
Důkladně také promyslete, který materiál mřížky je pro vaše potřeby nejvhodnější. Nejčastěji se u grilů setkáte s keramickým smaltem, litinou nebo nerezovými mřížkami.
Keramický smalt je nejméně přilnavý, ale zároveň oproti litině a nerezové oceli méně odolný. Výhodou je jeho univerzálnost, ve srovnání s ostatními materiály vede hlavně při grilování drůbeže a ryb.
Litina je hodně odolná a navíc výborně akumuluje teplo (ovšem pouze v případě náležitě robustního zpracování, pozor na nekvalitní tenké litinové mřížky, které mohou prasknout).
Kvůli hrubšímu povrchu litiny má jídlo tendenci se přichytávat, ale při správné přípravě jsou burgery či steaky z litinové mřížky nedostižné.
Nerez je oblíbený pro vysokou odolnost, při čištění i grilování ale počítejte s vyšší přilnavostí.

Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily