Vegetariánský wok na grilu

Suroviny:
  • 150 g tofu
  • hrst kešu oříšků (natural)
  • 1 červená paprika
  • 2 jarní cibulky
  • 1/2 limety
  • kousek kořene zázvoru (cca 5 cm)
  • 2 hrsti sójových výhonků
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sladké sójové omáčky
  • 1 lžíce omáčky sriracha
  • rostlinný olej

Recept

Vegetariánský wok na grilu

Použité techniky

  • EASY FLIP: přímý žár
  • VÍKO: otevřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: gril nechte zhruba 5 minut předehřát na střední výkon se zavřeným víkem
  • VHODNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ: WOK PÁNEV

Pojďte grilovat po asijsku! Stačí jen připravit a nakrájet zeleninu a tofu, rozpálit gril a pak na pánev wok přihazovat v rychlém sledu všechny suroviny. A navíc vyzkoušíte rovnou všechny tři nejtypičtější asijské omáčky!

Postup

Vložte do grilu pánev wok a dejte gril rozpálit. Oškrábejte zázvor a nakrájejte ho na malinké kostičky. Tofu nakrájejte na kostičky. Papriku omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kousky. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na šikmá kolečka.

Do woku vlijte dvě lžíce rostlinného oleje a po chvilce dejte restovat připravený zázvor a tofu. Stále míchejte nebo prohazujte. Restujte asi 1,5 minuty, pak přidejte papriku a stále míchejte. Po cca 1,5 minutě přidejte jarní cibulku, kešú oříšky a míchejte. Ochuťte rybí omáčkou, sójovou omáčkou, omáčkou sriracha, lžící limetkové šťávy a vsypte sójové klíčky. Minutu restujte.

Servírujte do hlubokého talíře, posypte nasekanými kešú oříšky a můžete podávat.

TIP

Omáčka sriracha je nejznámější a nejpoužívanější chilli omáčka pocházející z Thajska. Jejím základem je pasta z chilli papriček, česnek, ocet, sůl a cukr. Používá se hojně nejen v thajské, ale i vietnamské kuchyni a kromě dochucování pokrmů je možné ji použít např. i jako náhražku za kečup.

Konzumace chilli papriček pomáhá snižovat cholesterol, podporuje trávení, a tím zrychluje metabolismus. Navíc chilli snižuje chuť na sladká a tučná jídla, a tak vede k podpoře hubnutí. Zlepšuje také náladu, pomáhá při problémech se spánkem a ochlazuje v horkém počasí.


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily