Kuřecí paličky s karamelizovanou pikantní omáčkou
Recept

Kuřecí spodní stehna alias „paličky“ jsou na gril ideální. Jejich maso je chuťově výraznější než prsní řízky a k jídlu není nutně potřeba příbor – stačí grilovanou paličku vzít za kost a zvládnete ji sníst „jednoruč“!
U paliček je ještě o něco obtížnější než u křidélek dosáhnout stavu, kdy je celý kus řádně propečený, ale na povrchu není spálený. Jednoduchý způsob, jak tomu předejít, je nechat nejprve opéct (a pořádně propéct) úplně samotné paličky a až když jsou skoro hotové tak je vykoupat v připravené omáčce a vrátit na gril. Po pár minutách se omáčka zredukuje, začne karamelizovat a nakonec bude mít dokonale propečené kuře na povrchu skvěle chutnající zkaramelizovanou omáčku bez náznaku spálení! Jdeme na to! Ještě poznámka: omáčku nabízím ve dvou verzích, podle toho kolik času máte na přípravu.
Omáčka – verze 1 (když máte víc času): (cca na 6–8 kuřecích paliček)
- 250–300 ml rajčatové šťávy (passata)
- 1–2 stroužky česneku
- čerstvá/sušená chilli paprička
- cca 1,5 cm kousek čerstvého zázvoru
- 4 polévkové lžíce sojové omáčky
- pár kapek tmavého sezamového oleje (není nezbytné)
- maizena (možnost pro zahuštění)
- cukr, pepř
Do malého kastrůlku dejte rajčatovou šťávu a vzhůru na sporák na střední plamen. Přidejte cukr (2–3 polévkové lžíce) tak, aby rajčatové šťáva ztratila kyselost. Zatímco se bude ohřívat tak oloupejte a utřete/na drobno nasekejte česnek a zázvor a přidejte je do kastrůlku spolu s nasekanou/nadrcenou chilli papričkou (sušené mleté chilli je samozřejmě také možnost). Až se všechno dohromady začne vařit tak ztlumte plamen a nechte nějakou dobu jen tak „pobublávat“ než se omáčka zahustí. V zahušťování je možno ji podpořit jednou čajovou lžičkou maizeny pořádně rozmíchanou v půl deci vody. Nakonec vypněte sporák a vmíchejte sojovou omáčku (pokud máte, hodí se i pár kapek sezamového oleje, ale opatrně s ním, je hodně intenzivní, tak aby vám nepřebil ostatní chutě). Hustá konzistence je důležitá, aby se omáčka na mase udržela a nestékala. Ideální je připravit si tuto omáčku pár hodin dopředu, nebo dokonce přes noc – chutě se tak mají šanci lépe propojit.
S hotovou omáčkou už je jednoduchá práce. Tak jak je popsáno výše se v ní vykoupají již z větší části opečené paličky a vrátí se na gril. Na plný výkon grilujte ještě několik minut, dokud omáčka na povrchu nezačne karamelizovat. Sundejte z grilu, nechte chvíli odpočinout a můžete servírovat samotné jako předkrm nebo s pečivem či grilovanou zeleninou.
Omáčka – verze 2 „rychlovka“ (když času není tolik)
Je to hodně zjednodušená verze, pokud je to jen trochu možné, doporučuju jedničku ( i když nebude mít čas přes noc odpočívat). Když ale potřebujete řešení na poslední chvíli, tak tahle „rychlovka“ poslouží dobře.
- 8 polévkových lžic kečupu (jemný/ostrý dle chuti)
- 2 polévkové lžíce oleje (slunečnice, oliva, není nutné aby to byl ten nejlepší co máte, ten schovejte na saláty)
- 3 polévkové lžíce sojové omáčky (nebo omáčky teryiaki)
- sušený česnek, sušený zázvor – po špetce podle chuti (není nutné)
- pepř
Všechno do misky a smíchat. Když je spěch tak připravuju tuhle omáčku během toho, kdy se mi v grilu dělají samotné paličky. Důležitá je stejně jako u první verze konzistence: pokud bude moc řídká, bude omáčka z masa stékat. Když by se vám to nezdálo dost husté, přidejte kečup. Potírání/namáčení a dopékání s karamelizací je už dál stejné jako u první verze.
Pozn.: ani v jedné verzi není zmíněna sůl. To proto, že jí je dostatek v sojové omáčce. Pokud sojovku nemusíte, nebo jí máte rádi jen menší množství, může být potřeba to trochu dosolit.
Množství variací je samozřejmě nepřeberné, do rajčatového/kečupového základu se dají přidávat různé bylinky místo česneko-zázvorovo-chilly pálivého mixu jdou udělat jemnější kombinace, případně chuť změnit použitím houbové nebo ústřicové omáčky.
A tyhle omáčky samozřejmě jdou použít i na jiné druhy masa, sladko-slano-pikantní kombinace bude perfektně sedět kuřcím křidélkům, nebo také grilovaným žebírkům nebo bůčku.
Dobrou chuť!