Kuřecí paličky s karamelizovanou pikantní omáčkou

Recept

Kuřecí paličky s karamelizovanou pikantní omáčkou

Kuřecí spodní stehna alias „paličky“ jsou na gril ideální. Jejich maso je chuťově výraznější než prsní řízky a k jídlu není nutně potřeba příbor – stačí grilovanou paličku vzít za kost a zvládnete ji sníst „jednoruč“!

U paliček je ještě o něco obtížnější než u křidélek dosáhnout stavu, kdy je celý kus řádně propečený, ale na povrchu není spálený. Jednoduchý způsob, jak tomu předejít, je nechat nejprve opéct (a pořádně propéct) úplně samotné paličky a až když jsou skoro hotové tak je vykoupat v připravené omáčce a vrátit na gril. Po pár minutách se omáčka zredukuje, začne karamelizovat a nakonec bude mít dokonale propečené kuře na povrchu skvěle chutnající zkaramelizovanou omáčku bez náznaku spálení! Jdeme na to! Ještě poznámka: omáčku nabízím ve dvou verzích, podle toho kolik času máte na přípravu.

Omáčka – verze 1 (když máte víc času): (cca na 6–8 kuřecích paliček)

  • 250–300 ml rajčatové šťávy (passata)
  • 1–2 stroužky česneku
  • čerstvá/sušená chilli paprička
  • cca 1,5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 4 polévkové lžíce sojové omáčky
  • pár kapek tmavého sezamového oleje (není nezbytné)
  • maizena (možnost pro zahuštění)
  • cukr, pepř

Do malého kastrůlku dejte rajčatovou šťávu a vzhůru na sporák na střední plamen. Přidejte cukr (2–3 polévkové lžíce) tak, aby rajčatové šťáva ztratila kyselost. Zatímco se bude ohřívat tak oloupejte a utřete/na drobno nasekejte česnek a zázvor a přidejte je do kastrůlku spolu s nasekanou/na­drcenou chilli papričkou (sušené mleté chilli je samozřejmě také možnost). Až se všechno dohromady začne vařit tak ztlumte plamen a nechte nějakou dobu jen tak „pobublávat“ než se omáčka zahustí. V zahušťování je možno ji podpořit jednou čajovou lžičkou maizeny pořádně rozmíchanou v půl deci vody. Nakonec vypněte sporák a vmíchejte sojovou omáčku (pokud máte, hodí se i pár kapek sezamového oleje, ale opatrně s ním, je hodně intenzivní, tak aby vám nepřebil ostatní chutě). Hustá konzistence je důležitá, aby se omáčka na mase udržela a nestékala. Ideální je připravit si tuto omáčku pár hodin dopředu, nebo dokonce přes noc – chutě se tak mají šanci lépe propojit.

S hotovou omáčkou už je jednoduchá práce. Tak jak je popsáno výše se v ní vykoupají již z větší části opečené paličky a vrátí se na gril. Na plný výkon grilujte ještě několik minut, dokud omáčka na povrchu nezačne karamelizovat. Sundejte z grilu, nechte chvíli odpočinout a můžete servírovat samotné jako předkrm nebo s pečivem či grilovanou zeleninou.

Omáčka – verze 2 „rychlovka“ (když času není tolik)

Je to hodně zjednodušená verze, pokud je to jen trochu možné, doporučuju jedničku ( i když nebude mít čas přes noc odpočívat). Když ale potřebujete řešení na poslední chvíli, tak tahle „rychlovka“ poslouží dobře.

  • 8 polévkových lžic kečupu (jemný/ostrý dle chuti)
  • 2 polévkové lžíce oleje (slunečnice, oliva, není nutné aby to byl ten nejlepší co máte, ten schovejte na saláty)
  • 3 polévkové lžíce sojové omáčky (nebo omáčky teryiaki)
  • sušený česnek, sušený zázvor – po špetce podle chuti (není nutné)
  • pepř

Všechno do misky a smíchat. Když je spěch tak připravuju tuhle omáčku během toho, kdy se mi v grilu dělají samotné paličky. Důležitá je stejně jako u první verze konzistence: pokud bude moc řídká, bude omáčka z masa stékat. Když by se vám to nezdálo dost husté, přidejte kečup. Potírání/namáčení a dopékání s karamelizací je už dál stejné jako u první verze.

Pozn.: ani v jedné verzi není zmíněna sůl. To proto, že jí je dostatek v sojové omáčce. Pokud sojovku nemusíte, nebo jí máte rádi jen menší množství, může být potřeba to trochu dosolit.

Množství variací je samozřejmě nepřeberné, do rajčatového/ke­čupového základu se dají přidávat různé bylinky místo česneko-zázvorovo-chilly pálivého mixu jdou udělat jemnější kombinace, případně chuť změnit použitím houbové nebo ústřicové omáčky.

A tyhle omáčky samozřejmě jdou použít i na jiné druhy masa, sladko-slano-pikantní kombinace bude perfektně sedět kuřcím křidélkům, nebo také grilovaným žebírkům nebo bůčku.

Dobrou chuť!


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily