Zvěřinové burgery

Suroviny:

pro 4 osoby

  • 400 g srnčího nebo jeleního masa nakrájeného na kostičky
  • 60 g najemno nasekané cibule
  • 10 g najemno nasekaného česneku
  • 30 g strouhanky
  • 20 g koření (sůl, pepř, případně další dle chuti)
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky černého pepře
  • 3 kuličky jalovce
  • 5 g sušených hub
  • 40 g (2 polévkové lžíce) červeného vína
  • lístky ze dvou větviček tymiánu
  • několik jemně nasekaných jehliček rozmarýnu

Recept

Zvěřinové burgery

Použité techniky

  • EASY FLIP: přímý žár
  • VÍKO: otevřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: cca 5 minut na střední žár se zavřeným víkem

PŘÍPRAVA

V hmoždíři rozdrťte jalovec, kuličky pepře, bobkový list a sušené houby.

Maso, cibuli, česnek, strouhanku, sůl, pepř a rozdrcené koření z hmoždíře smíchejte dohromady. Směs poté umelte v mlýnku na maso s třímilimetrovými otvory.

Do umletého masa zapracujte víno a bylinky, tak aby vznikla pevná směs. Tu přikryjte a nechte tři hodiny odležet v lednici. Odpočinkem v chladu se uvolní všechny chutě a vůně.

Směs rozdělte na porce o velikosti zhruba 40 g, mělo by tak vzniknout 12 karbanátků. Burgery znovu přikryjte a nechte chvíli odstát, aby získaly pokojovou teplotu.

GRILOVÁNÍ

Předehřejte grilovací desku na střední teplotu, trvá to přibližně 5 minut.

Burgery opékejte pomalu cca 4 minuty z každé strany, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 64 °C (teplotu uvnitř pokrmů vám spolehlivě pohlídá teploměr Gourmet check) nebo dokud není maso z obous stran opečené.

Po sundání z grilu nechte burgery ještě 3 minuty přikryté odpočívat, teplota se odpočinkem vyšplhá na ideálních 68 °C.


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily