Neodolatelné omáčky (nejen) k masu - chutney

Recept

Neodolatelné omáčky (nejen) k masu - chutney

neviditelný text

Švestková omáčka s červeným vínem a zázvorem

  • 200 g vypeckovaných švestek
  • 200 g červeného vína
  • 10 g cukru
  • 4 g zázvoru
  • 1 chilli paprička střední velikosti

neviditelný text

  • Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte na tenká kolečka
  • Přiveďte k varu směs červeného vína, cukru, zázvoru a chili. Přidejte švestky a nechte na mírném plameni vařit cca 3 minuty, než švestky trochu povolí a změknou. Nechte vychladit a můžete podávat.
  • Omáčku skladujte v lednici v uzavřené nádobě jen pár dní.

neviditelný text

Chutney z červené cibule

  • 30 g másla
  • 30 g cukru
  • 300 g červené cibule
  • 30 g medu
  • 2 g tyminánu
  • 2 g rozmarýnu
  • 6 g mletého bílého pepře
  • 8 g soli
  • 300 g portského vína (lze nahradit kvalitním dezertním červeným vínem)

neviditelný text

  • Cibuli nakrájejte na tenké plátky
  • Rozpusťte společně máslo a cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte cibuli, med a koření a vařte na slabém plameni dokud není cibule měkká a chutney nemá hutnější konzistenci.
  • Nechejte vychladit a podávejte.
  • Chutney uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě.

neviditelný text

Paprikovo- rajčatové chutney

  • 10 g olivového oleje
  • 200 g rajčat
  • 200 g červené papriky
  • 200 g žluté papriky
  • 50 g křenu
  • 50 g Dijonské hořčice
  • 5 g tyminánu
  • 1 bobkový list
  • 1 g mletého anýzu
  • 20 g zeleninového koření
  • 100g jablečného džusu

neviditelný text

  • Rajčata nakrájejte na čtvrtiny, vyjměněte z nich semínka a tekutejší dužinu a nakrájejte na drobnější kousky. Rozřízněte papriky, vyjměte z nich semínka a nakrájejte na drobno. Oloupejte křen a nastrouhejte na jemno.
  • Rajčata, papriky a křen opečte na olivovém oleji v pánvi. Přidejte všechny bylinky a koření a úplně nakonec jablečný džus. Směs vařte dokud se džus nespojí s ostatními ingrediencemi a zelenina bude hezky měkká.
  • Uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě.

Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily