Švestkové růžičky z listového těsta

Suroviny:

(pro 3 až 4 osoby):

  • 260 g listového těsta
  • 10 velkých zralých švestek
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • moučkový cukr na posypání

Recept

Švestkové růžičky z listového těsta

Použité techniky

  • EASY FLIP: nepřímý žár
  • VÍKO: zavřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: rozehřejte gril na 250 °C, trvá to asi pět minut.

PŘÍPRAVA

Rozpulte švestky, odstraňte stopku i pecku a půlky nakrájejte na slabé plátky. Rozválejte listové těsto a nařezejte na proužky o rozměrech zhruba 20 × 2 cm, a ty rozložte, tak aby mezi sebou měly zhruba 8 cm velké rozestupy.

Na proužky z těsta rozložte plátky švestek. Nechte je klidně trochu přesahovat přes okraje těsta. Posypte vanilkovým cukrem a opatrně srolujte do růžiček. Aby se růžičky nerozbalovaly, potřete okraj těsta žloutkem a opatrně přitiskněte. Nakonec žloutkem potřete i celou růžičku.

Nastříhejte si pečicí papír na čtverečky o něco větší, než je velikost růžiček. Pak čtverečky naskládejte na plech. Vzduch tak bude lépe cirkulovat, než kdybyste použili kus papíru vcelku. Na čtverečky pečícího papíru naskládejte růžičky.

PEČENÍ

Plech dejte na grilovací mřížku a pod zavřeným víkem pečte na nepřímém žáru při 220 °C. Asi po 15 minutách vyndejte růžičky z grilu a poprašte je moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají ještě vlažné.

TIP

Pokud švestky nejsou váš šálek kávy nebo není jejich sezóna, můžete je nahradit za jiné ovoce. Výborné jsou růžičky také s jablky, hruškami nebo nektrarinkami.

Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily