Filet z lososa s rozmarýnem, česnekem a olivovým olejem

Suroviny:
  • filety z lososa s kůží (150–200 g na osobu)
  • větvička mladého rozmarýnu
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl

Recept

Filet z lososa s rozmarýnem, česnekem a olivovým olejem

Jednoduchý způsob jak udělat skvělé jídlo rychle a s minimální přípravou

možné přílohy: česnekový dressing, grilovaná cuketa, grilované papriky, dopékané bagetky

Rada na začátek: rybu neoplachujte! Obzvláště pokud se jedná o mořskou rybu – voda z kohoutku může pokazit strukturu a zhoršit výslednou chuť. Pokud ji chcete očistit, tak k tomu použijte suchou papírovou utěrku. Filety se běžně prodávají bez kostí, ale vyplatí se rychlá kontrola. Stačí po filetu lehce přejet prstem „proti srsti“ v místě, kde byly kosti. Jdou tak jednoduše nahmatat a když tam nějaká zbude, jde jednoduše vytáhnout prsty, pinzetou nebo kleštěmi.

Zatímco se rozehřívá gril, připravte si rozmarýnovo-česnekovou omáčku. Opláchnuté a otrhané lístky rozmarýnu nasekejte nadrobno nožem, utřete pár stroužků česneku (jeden až kolik snesete, dle chuti) a v malé misce společně zalijte olivovým olejem. Dejte na rozpálený, očištěný a namaštěný gril jednotlivé porce, kůží k mřížce. Jemně posolte a zlehka potřete připravenou směsí rozmarýnu a česneku v olivovém oleji. Zavřete víko grilu a nechte grilovat na maximální výkon asi 1 až 1,5 minuty. Poté je třeba s filety pohnout kousek tam a zpět, aby se nepřichytily. Nechte se zavřeným víkem grilovat dalších 10–13 minut. (časy grilování mohou být kratší nebo delší, záleží hlavně na výšce vašeho filetu, ale také na teplotě grilu). Filety během grilování neotáčejte, jsou křehké a mohly by se rozpadnout. Díky technologii Funnel ™ se budou propékat rovnoměrně z obou stran a tak jediná opatrná manipulace je třeba když jsou hotové a je třeba je vyndat z grilu. A můžete servírovat! Pokud jako přílohu zvolíte rozpékací bagetky (doporučujeme, jsou výborné), je třeba je podélně rozkrojit napůl, lehce pokapat stejnou směsí jako lososa a péct společně poslední 2–4 minuty.

Dobrou chuť!


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily