Sugo na pizzu nebo calzone

Suroviny:
  • střední cibule
  • jeden stroužek česneku
  • chilli paprička
  • plechovka drcených rajčat
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • podle potřeby trochu cukru

Recept

Sugo na pizzu nebo calzone

Pokud se na domácí pizze nespokojíte pouze s obyčeným kečupem ( a za to máte od nás pochvalu :)), tak zde je krátky a jednoduchý postup, jak si připravit domácí sugo neboli základní omáčku na pizzu:

  • na malé kousky nakrájenou střední cibuli zesklovatíme na olivovém oleji/másle (ne moc prudký žár, aby nebyla dozlatova, jen aby byla průhledná, jakoby sklovatá…)
  • když je skleněno, přidáme stroužek prolisovaného česneku a jednu rozdrcenou chilli papričku (čerstvou nebo sušenou), asi půl minuty necháme smažit s cibulí, zhruba dokud nezačne česnek intenzivně vonět
  • přidáme balení (nejčasteji plechovku) drcených rajčat (lepší jsou italská, jsou dražší ale oproti těm levným chutnají po rajčatech…)
  • a vaříme asi minutu, ne nijak zprudka. Většinou je potřeba ještě přidat cukr, cca 2–3 lžičky, rajčata, i ta dobrá, bývají nakyslá a cukr zažene kyselost a krásně omáčku zjemní.
  • nakonec uvaření ještě sugo osolíme a opepříme.

A je to hotovo!

Hotovým sugem potíráme pizzu v takovém množství, jaké máte rádi. A když vám omáčka zbyde, počká na příště v mrazáku.


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily