Calzone pizza

Recept

Calzone pizza

Pro ty, kterým už klasický tvar pizzy přijde stereotypní, i pro ty, kteří mají prostě jen rádi změnu, tu máme letos novinku! Formu na calzone!

Calzone je původem italský pokrm, a krátce řečeno je to napůl přeložená pizza, a z ní vytvořená kapsa. Typické calzone se peče v troubě, ale od letoška si ji můžeme udělat pohodlně i na grilu pomocí formy na calzone

Kapsu můžete naplnit vším co máte rádi- nejčastěji se plní salámem nebo šunkou, mozarellou, ricottou a parmazánem nebo sýrem pecorino a potírá se vejcem. Fantazii se meze nekladou a zkoušet můžete také varianty se špenátem, žampiony nebo olivami.

Pro ty, kteří mají rádi domácí těsto na pizzu máme recept, jak jej připravujeme my. A ti, kteří nechtějí připravovat těsto domácí, uspokojí chlazené předpřipravená těsta ze supermarketu.

A jak na samotné calzone?
Popíšeme vám postup přípravy calzone pomocí formy na calzone:

  • rozválíme těsto na pizzu cca 3mm tloušťku.
  • spodní strana rozevřené formy na calzone je zkosená a vyrobená tak, aby jste její pomocí mohli vyříznou ideální kruh, který správně zapadne do formy. Z těsta tedy vykrojíme formou kruh.
  • posypeme formu trochou mouky a položíme na ni těsto.
  • jednu polovinu formy potřeme omáčkou a poklademe náplní.
  • jemně navlhčíme pizza těsto na okrajích, aby se dobře slepilo.
  • formu zaklapneme a okraje přitlačíme k sobě.
  • opatrně rozevřeme, aby se nám těsto nepotrhalo a calzone máme hotové!

Nejlepšího výsledku dosáhnete s pomocí pizza kamene. Na něj calzone položíme a na rozpáleném grilu se zavřeným víkem pečeme cca 10 minut.

Formu je možné mýt v myčce, nikdy ji však nepokládejte přímo do grilu!


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily