Těsto na pizzu

Suroviny:

na 4 pizzy:

  • 600 g hladké mouky (nám se osvědčila Babiččina volba)
  • 10 g soli
  • 15 g droždí + špetka cukru
  • 50 g olivového oleje
  • 400 ml ledové vody

Recept

Těsto na pizzu

Domácí je domácí. A o těstě na pizzu to platí dvojnásob. Příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek stojí rozhodně za to.

A ve dnech, kdy není na domácí těsto čas nebo nálada, můžete sáhnout po předpřipraveném těstě ze supermarketu. Vyzkoušeli jsme jich několik a nejvíce nám vyhovuje značka Wewalka (prodávají v Albertu). Upozornění pro začátek: Těsto je lepší připravit den dopředu.

Postup přípravy:

  • necháme vzejít kvasnice
  • mezitím rozpustíme sůl ve vodě
  • a vše dáme do hnětače a necháme robot těsto důkladně vypracovat (5–10 minut). Pokud hnětač nemáte, nezbývá než si vyhrnout rukávy a pustit se do hnětení těsta doslova na vlastní pěst.
  • je možné, že bude potřeba přidat trochu mouky, záleží na tom, jak moc má v sobě mouka na začátku vlhkosti. Cílem je vláčné těsto, které se ještě trochu lepí na stěny misky/prsty, ale jen minimálně.
  • vypracované těsto přikryjeme v misce potravinovou folií a necháme v lednici, ideálně přes noc.
  • cca hodinu před přípravou doporučujeme vyndat těsto z lednice, rozdělit na 4 díly (bude se lepit, takže lehce pomoučit na povrchu, ale nezapracovávat mouku do těsta), zformovat bochánky a nechat za pokojové teploty přikryté potravinovou folií.

Každý bochánek na pizzu pak zmáčkneme a uděláme v něm prsty žlábek asi 1 cm po celém obvodu. Poté pod těsto zasuneme hřbety rukou směrem nahoru a těsto postupně roztahujte do oválu, který se vám vejde na pečicí kámen (nebo na lopatu!). Nejsme machři, takže sem tam nějaká ta ďoura a celková šišatost povolena. Pokud nechceme kouzlit pomocí hřbetů rukou, poslouží nám také klasický váleček na těsto.

Vytvarovanou pizzu opatrně položíme na pomoučenou sázecí lopatu (pokud nemáte, nahraďte hladkým prkénkem nebo plechem). Potřeme pizzu rajčatovou omáčkou (náš recept na rychlé domácí sugo. Rozložte ingredience a ihned sázejte na gril. Ve správně rozpáleném grilu (300 až 350 °C) bude pizza hotová za pár minut (mezitím vytvarujte druhou). Na konci pizzu ozdobte lístky bazalky — než ji donesete ke stolu, lehce zavadne a krásně se rozvoní. Finito!


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily