Kuřecí špízky s citronem

Suroviny:
  • 600g kuřecí prsou/ stehenních řízků
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 stroužky česnek, utřené
  • 1 lžíce lístků čerstvého oregána (nebo 1 a půl lžičky sušeného)
  • sůl a pepř
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • 1 lžíce olivového oleje + olej na potření mřížky
  • 2 citrony, na tenko nakrájené

Recept

Kuřecí špízky s citronem

Použité techniky

  • EASY FLIP: nepřímý žár
  • VÍKO: zavřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: cca 5 minut na střední žár se zavřeným víkem
  • VHODNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ: GRILOVACÍ JEHLY

Kuřecí maso je pro grilování velmi oblíbené. Snadno se ale může stát, že se maso na grilu vysuší. Kuřecí špízky tento problém krásně řeší.

Maso nakrájíme na větší kostky. Snažíme se kostky nakrájet ve stejné velikosti, aby byly později stejně propečené. Maso dáme do mísy, osolíme, přidáme bílý jogurt, česnek, olivový olej, oregáno a citrónovou šťávu. V této směsi necháme maso marinovat cca 30–60 minut.

Mezitím si připravíme napichovátka. Můžete použít například bambusová napichovátka, která je lepší předtím několik hodin namočit do vody, aby pak pod velkým žárem neshořely. Pokud používáte špízy kovové, je to bez práce.

Těsně před napichováním nakrájíme dva citrony na tenké plátky. Maso pak napichujeme na špízy a prokládáme jej plátky citronu.

Kuřecí maso je křehké a mohlo by se nám na rošt přilepit. My používáme trik s papírovou utěrkou namočenou do oleje. Tou jednoduše potřeme mřížku a kuřecí špízky na ni položíme.

Doba přípravy špízů je na střední plamen cca 10 minut.

Ideální přílohou jsou řecký salát tzaziky.

Nechali jsme se inspirovat na blogu Simply recipes


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily