Grilovaný losos na špízu

Suroviny:

na lososa:

  • 600g lososa bez kůže
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička medu nebo agavového sirupu

na špízy:

  • 400g brambor
  • cherry rajčátka
  • olivový olej
  • 2 lžičky balsamika
  • provensálské koření
  • sůl

Recept

Grilovaný losos na špízu

Použité techniky

  • EASY FLIP: nepřímý žár
  • VÍKO: zavřené
  • PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: gril nechte zhruba 5 minut předehřát na střední výkon se zavřeným víkem
  • PŘÍSLUŠENSTVÍ: GRILOVACÍ JEHLY

Nakrájejte lososa na větší kostky, smíchejte dohromady vodu, sůl a med/ agavový sirup. Potřete lososa touto směsí, přikryjte nebo zabalte do fólie a nechte odpočívat 30–60 minut v lednici. Vyjměte lososa z „lázně“, opláchněte ho ledovou vodou a důkladně osušte. Nakrájejte lososa na menší kousky. Velké brambory nakrájejte na kostky přibližně stejně velké jako lososa. Pokud seženete baby brambůrky, máte to bez práce a můžete je použít vcelku. V době než se losos odleží v lednici, brambory uvařte.

Rozpalte gril a střední plamen.

Připravte si špízy- napíchejte rajčátka, vařené brambory a kostky lososa na dřevené nebo kovové jehly. V misce smíchejte olivový olej, balsamico, provensálské koření a sůl. Silikonovým štetcem potřete napíchané špízy. Trochou oleje potřete také mřížku grilu, aby se vám losos nepotrhal. Špízy grilujte cca 6 minut. Opatrně sundejte špízy z grilu a servírujte hned.

Inspirovali jsme se na webu Floating kitchen


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily