Středomořský wok - restovaná zelenina s jumbo krevetami

Suroviny:

(na 4 porce)

  • 12 ks Jumbo krevety (13/15), očištěné
  • 800–1000 g zeleniny (cuketa, barevné papriky, lilek, žampiony, cherry rajčata,…)
  • 1 velká cibule
  • olivový olej
  • česnek (1–3 stroužky)
  • sojové výhonky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • bylinky na dochucení, ideálně čerstvé (vhodný je rozmarýn, tymián či estragon, dle chuti)

Recept

Středomořský wok - restovaná zelenina s jumbo krevetami

PŘÍPRAVA

Osolte a opepřete krevety a smíchejte v misce s tenkými plátky česneku a olivovým olejem (cca 2 lžíce), přikryté potravinovou fólií dejte do lednice na 30 minut Očistěte cibuli a nakrájejte ji na klínky (šestiny/osminky). Omyjte a nakrájejte na přibližně stejně velké kousky i ostatní zeleninu

POSTUP

Zprudka orestujte krevety v předehřáté pánvi WOK (pozor, jakmile plátky česneku začnou zlátnout, je třeba je vyjmout. V ten okamžik odevzdal česnek jídlu své aroma a pokud by se restoval dál, výsledný pokrm by mohl zhořknout). Po cca 2 minutách krevety vyjměte a do WOKu dejte restovat kousky paprik a cibuli. Po asi 3 minutách, kdy zeleninu občas promícháte přidejte “měkčí” zeleninu, která se bude vařit kratší dobu (cuketky, lilek, žampiony,…) a restujte další asi 3 minuty. Ke konci přidejte sojové výhonky (možno vynechat) a restované krevety tak, aby se prohřály. Úplně na konec přidejte čerstvé bylinky (tak aby delším vařením neutrpělo jejich aroma) a dochuťte (sůl, pepř, pár kapek citronu) dle osobních preferencí.

Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily