Recept
Použité techniky
- EASY FLIP: nepřímý žár
- VÍKO: zavřené
- PŘEDEHŘÁTÍ GRILU: gril nechte zhruba 5 minut předehřát na střední
výkon se zavřeným víkem
Nejlepší, nejvoňavější a nejšťavnatější steaky jsou ty
připravené na venkovním grilu! Stačí jen sehnat kvalitní, rovnoměrně
seříznuté maso a připravit k němu domácí italskou salsu verde.
Postup
Nejprve dejte rozpálit gril na 170 °C. Připravte si salsu – petrželku a
bazalku nakrájejte nadrobno i se stonky a dejte do hmoždíře. Přidejte
pokrájené lístky máty a česnek oloupaný a pokrájený nadrobno. Osolte,
opepřete, přelijte lžící olivového oleje, přidejte pokrájené
ančovičky a utřete na hladkou pastu. Přidejte také nadrobno nakrájenou
nakládanou okurku, pokrájené kapary a hořčici a znovu utřete do hladka.
Maso osolte, opepřete a potřete olivovým olejem z obou stran. Do středu
masa zapíchněte sondu na měření vnitřní teploty a vložte maso do grilu.
Správná vnitřní teplota masa by měla být kolem 50 – 55 °C, pro
přípravu na stupeň propečení medium. Teď už stačí jen počkat až maso
dosáhne správné teploty. Poté ho sundejte z grilu na talířek a nechte
chvíli odpočívat, aby se šťáva mohla znovu vrátit do celé plochy masa a
nevytekla vám při krájení.
Do salsy ještě přidejte vinný ocet a promíchejte.
Steak nakrájejte na plátky a servírujte na talíř. Maso osolte, opepřete,
přelijte připravenou salsou verde, pokapejte olivovým olejem a můžete
podávat.
TIP
Pokud česnek tepelně neupravujete, před použitím ho rozřízněte a
odstraňte z jeho středu klíček, který je těžko stravitelný a je
zátěží pro zažívací systém.