Jehněčí kotletky s grilovanou zeleninou a cous cousem

Suroviny:

na 4 porce

  • 8–12 ks jehněčích kotlet (asi 1,5 cm široké, podle velikosti 100–150 g každá)
  • 3 cuketky nakrájené podélně na asi 0,5cm široké plátky
  • 2 červené papriky očištěné a nakrájené na širší (1–1,5cm) proužky
  • 2–4 střední cibule/šalotky očištěné, nakrájené na 1/4
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu (nebo jiné bylinky dle chuti, doporučujeme vyzkoušet též tymián, estragon, šalvěj či jejich kombinace)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • balsamikový vinný ocet
  • citronová šťáva
  • kuskus

Recept

Jehněčí kotletky s grilovanou zeleninou a cous cousem

Použité příslušenství

  • litinová grilovací deska

Použité techniky

  • grilovaná zelenina – nepřímé grilování
  • jehněčí kotlety – restování při přímém nastavení grilu

Postup

Začněte masem. Kotletky energicky promíchejte s jemně nakrájeným rozmarýnem, 1–2 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete a pod potravinovou folií odložte do lednice.

Dále pokračujte zeleninou. V podlouhlé míse důkladně promíchejte plátky cukety s utřeným česnekem, cca 2 lžícemi olivového oleje a 3 lžícemi balsamikového octa, opepřete a nechte asi čtvrt hodiny odležet. Mezitím zapalte gril a připravte si papriky a cibule. Pro rychlejší a pohodlnější přípravu je možné je nakrájené napíchnout na bambusové grilovací jehly. Menší kousky jsou hotové rychleji a společně napíchané na jehle nebudou propadávat skrz mřížku. Do rozpáleného grilu nastaveného na nepřímé grilování dejte paprikovo-cibulové/šalotkové špízy i cuketové plátky, budou se dělat asi 15 minut pod přiklopeným víkem. V polovině zeleninu otočte, rozpálená mřízka dává zelenině větší žár a chutné zkaramelizované proužky tak budete mít z obou stran. Mezitím si připravte kuskus.

Hotovou zeleninu sundejte z grilu a promíchejte s hotovým kuskusem, ochuťte olivovým olejem či máslem, citronovou šťávou, dosolte a opepřete dle chuti.

Nyní z grilu sundejte mřížku a otočte trychtýř do polohy “volcano” pro přímé grilování (je nutno použít žáruvzdorné rukavice) a navrch umístěte LITINOVOU GRILOVACÍ DESKU OUTDOORCHEF a nechte ji předehřát cca 5–8 minut. na rozpálené desce grilujte kotletky “nastojato” tím způsobem, že nejprve asi minutu je držte v kleštích (2–3 pohromadě) a restujte tukový proužek na obvodu, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté je grilujte klasicky položené cca 2 minuty z každé strany (celkový čas záleží na výšce kotlet). Po uplynutí tohoto času doporučujeme vypnout gril a kotletky nechat “dojít” tak, aby byly propečené tak jak je máte rádi. Pro růžovou barvu uprostřed a maximální šťavnatost doporučujeme pro kontrolu použít vpichovací teploměr GOURMET CHECK a kotlety z grilu sundat při vnitřní teplotě 53–55°C. Po sejmutí kotlet z grilu je nechte asi 3 minuty “odpočinout” lehce zakryté alobalem. Podávejte na předehřátých talířích.


Zpět na všechny tipy a recepty nebo Prohlédnout grily