Post Single Page




Losos na prkénku

spravce

In Recepty Posted

Už jste někdy grilovali lososa na prkénku? 

Je to jednodušší, než si myslíte, a výsledek je opravdu vynikající!

Tady je pro vás opravdu dobrý recept #OUTDOORCHEF!

Ingredience

  •  1 filet z lososa
  • Kořenící směs podle chuti
  • Po 1 špetce: sůl, čerstvě mletý pepř, cukr.
  • 1/2 citronu

🧑‍🍳 Inspirativní návod

před grilováním namočte prkénko alespoň na 1-2 hodiny do vody. Vyjměte kosti z lososového filetu a potřete je kořenící směsí podle vlastního výběru.

Sůl, pepř, cukr a plátky citronu dokonale doplní chuť.

Rybu předem rozdělte na jednotlivé porce, abyste zkrátili dobu přípravy. Položte rybu kůží dolů na prkénko a grilujte se zavřeným poklopem 45-60 min (podle velikosti) při teplotě 120-130 °C. Přesuňte prkénko do zadní části grilu, abyste se vyhnuli přímému žáru. Pečlivě kontrolujte teplotu – losos je hotový, když jeho teplota dosáhne přibližně 54 °C.

Lososa opatrně nařízněte mezi kůží a masem, aby se filet oddělil a rozpadl na pěkné kousky. Podávejte ho nejlépe s bílou omáčkou a trochou křenu – je prostě vynikající!

Vyzkoušejte a vychutnejte si plnou chuť lososa a dřeva na vašem grilu. 🤤

🪵 Tip na dřevo: na prkénko se báječně hodí jak domácí, tak exotické druhy dřeva. Dbejte na to, aby dřevo nebylo ošetřeno a neobsahovalo pryskyřici, abyste se vyhnuli nežádoucím vůním. Kromě toho je třeba dávat přednost tvrdým dřevům, protože se méně rychle vypalují. Stačí vyzkoušet různé druhy dřeva, abyste zjistili, které aroma vám nejvíce vyhovuje.

Co například jabloně, třešně, olše, nebo buk?

#grilujemejinak #outdoorchefczsk