Post Single Page




Tempeh na grilu s lilky

spravce

In Recepty Posted

V oblasti grilování razíme novou cestu! Pokud máte rádi opravdu dobré maso, potřebujete i dny bez masa – ale ani pak nemusí gril zůstat v garáži. Tempeh je ideální alternativou, která není až tak známá. Blok fermentovaných sójových bobů je v Indonésii jedním z nejoblíbenějších národních jídel – a to z dobrých důvodů. Tempeh chutná intenzivně oříškově, má silný říz a spoustu umami chuti.

TEMPEH

Tempeh je vysoce výživný potravinový zdroj. Obsahuje vysoké množství bílkovin, což je pro vegetariány a vegany důležité, protože bílkoviny jsou základními stavebními kameny našeho těla. Tempeh obsahuje také vlákninu, minerály (jako železo, vápník, zinek) a vitamíny skupiny B. Dále probiotika, které jsou prospěšné pro naší zdravou střevní mikrofloru. Tempeh je také bezlepkový, což je výhodou pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek.

Pečený Tempeh

Tempeh má pevnou strukturu a  dodáme mu výrazné tóny právě opečením na grilu. Vedle něj položíme orientálně kořeněné lilky, například posypané směsí kmínu, zázvoru a česneku a zakápnuté olivovým olejem. Lilky nejprve podélně rozpůlíme a několikrát nařízneme napříč, posledních 30 vteřin na grilu otočíme dužinou vzhůru. Důležité: lilky by se měly dostatečně dlouho tepelně upravovat, aby se skutečně krémově rozpadly – teprve pak se pořádně projeví jejich kulinářské přednosti.

Tempeh okořeníme jako steak a lilek v kombinaci s tempehem vznikne kombinace, která nejen téměř dokonale nahradí maso, ale sama o sobě prokáže velkou kulinářskou úroveň.

Rozhodně vyzkoušejte!